pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Szaszłyki z krewetek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne szaszłyki z owoców morza

Szaszłyki z krewetek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szaszłyki z krewetek

 

  • 20 sztuk krewetki duże,
  • imbir mielony,
  • 2 czosnek ząbki,
  • 1/2 kostka rosołowa Kucharek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • cebula średnia,
  • 2 łyżki oliwa extra vergin,
  • pieprz czarny ziarnisty Prymat świeżo mielony,
  • 20 dag schab bez kości,
  • mąka pszenna

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z krewetek
Na oliwie smażymy drobno pokrojony czosnek ok 2 min. Następnie dodajemy krewetki i przykrywamy. W 100ml ciepłej wody rozpuszczamy pół kostki rosołowej, dodajemy imbir i mieszamy. Zalewamy krewetki i dusimy, aż płyn się zredukuje. Można posypać świeżo zmielonym pieprzem. Paprykę oraz cebulę kroimy w kawałki nadające się do wbicia na patyczki od szaszłyków. Podduszone krewetki wraz z papryką, cebulą i ewentualnie jakimś mięsem (ja użyłem schabu) nadziewamy na kijki. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok 30 min (aż papryka i cebula zaczną się przypiekać). Sosem powstały po duszeniu krewetek ( można w razie potrzeby zagęścić mąką) można polać gotowe szaszłyki.
Szaszłyki z krewetek
Przygotowanie krewetek
Szaszłyki z krewetek
Szaszłyki z krewetek