kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szaszłyki drobiowo-warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Szaszłyki drobiowe to zawsze dobry pomysł na grilla. Mięso przechodzi aromatem warzyw i dymu i szybko się przygotowuje. A warzywa są miękkie i aromatyczne.

Szaszłyki drobiowo-warzywne

Składniki:

Szaszłyki drobiowo-warzywne

podstawowe

  • podwójna pierś z kurczaka
  • oliwa pomidorowa spod suszonych pomidorów
  • sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
  • 2 małe cukinie
  • 1 ½ strąka czerwonej papryki
  • 2-3 szalotki

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowo-warzywne
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Mięso marynujemy w oliwie pomidorowej, soli, czarnym pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych czosnku przez kilka godzin w szczelnie owiniętym folią spożywczą naczyniu. Warzywa myjemy.

Cukinię kroimy w grube plastry, paprykę w duże kawałki, cebulę szalotkę w plasterki. Warzywa nabijamy na przemian z mięsem na drewniane patyczki.

Szaszłyki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i czarnym pieprzem i grillujemy na naoliwionym ruszcie lub patelni grillowej obracając co chwila na inną stronę.

Serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatki z świeżych warzyw.