kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Książka Kucharska: Szaszłyki - najlepsze przepisy

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami są absolutnie najszybsze w przygotowaniu... wystarcza 3 minutki na grillu. Ale co najważniejsze są absolutnie zjawiskowe. Najlepsze!

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami

Składniki:

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami

podstawowe

  • (na 4 szaszłyki)
  • 300-400g surowego tuńczyka
  • 4 krewetki
  • strąk czerwonej papryki
  • strąk zielonej papryki
  • 1 biała cebula
  • sól, czarny pieprz, czosnek granulowany
  • oliwa spod suszonych pomidorów (ewentualnie oliwa z oliwek)

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami
Kilka godzin wcześniej dobrze jest namoczyć patyczki do szaszłyków w wodzie (nie będą się przypalać). Tuńczyka myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach około 2cm x 2cm. Krewetki obieramy z pancerza.

Papryki myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak ryba. Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy warstwy. Na patyczki nabijamy na przemian kostkę z tuńczyka, paprykę czerwoną, cebulę i paprykę zieloną.

Na koniec nabijamy po jednej krewetce. Szaszłyki doprawiamy z wszystkich stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Całość skrapiamy oliwa pomidorową.

Zawijamy w folie spożywcza i marynujemy w lodówce przez kilka godzin. Na mocno rozgrzany grill układamy szaszłyki i grillujemy z każdej strony niecała minutę. Serwujemy z śwież a sałatka i pieczywem.