Książka kucharska Szaszłyki - najlepsze przepisy

Szukasz pomysłu na oryginalne szaszłyki? Tu go znajdziesz! Oto 30 przepisów na szaszłyki, które możesz przygotować na grillu, w piekarniku lub podać na zimno, bez pieczenia.

Szaszłyki - najlepsze przepisy
fot. Adobe

Szaszłyki - z czego je zrobić?


Wybierając składniki do szaszłyków ogranicza nas właściwie tylko własna wyobraźnia - zarówno mięso, jak i warzywa czy owoce, a nawet nabiał będą dobrym pomysłem. Unikalne za to mogą być połączenia: czy przyszło Wam kiedyś do głowy połączenie na jednym patyku truskawek z wątróbką albo smażenie szaszłyków w cieście?

Tradycyjnie szaszłyki przygotowuje się z mięsa i warzyw, następnie grilluje lub piecze w piekarniku. Obecnie na temat szaszłyków powstało już tyle wariacji, że chyba jedynym wspólnym mianownikiem pozostaje szpikulec, na który nabijamy produkty.

Sama potrawa, jaką są szaszłyki pochodzi z Azji, zresztą do dziś ta forma przygotowywania i serwowania dań jest tam wyjątkowo popularna.

Co trzeba wiedzieć o mięsie do szaszłyków?


Zanim nabijemy mięso na patyk, warto je odpowiednio zamarynować. Przepisów na marynatę do mięsa jest wiele, jednak równie ważny jak przyprawy jest czas marynowania. Nie może być zbyt krótki, by kawałki mięsa odpowiednio wchłonęły smak - przynajmniej kilka godzin.

Poniżej znajdziecie 30 sprawdzonych przepisów na szaszłyki!