KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Szaszłyk z tuńczyka w sezamie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tuńczyk smażony w sezamie na patyku.

Szaszłyk z tuńczyka w sezamie. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyk z tuńczyka w sezamie.

 

  • 100 gram tuńczyka,
  • sos sojowy do smaku,
  • pieprz,
  • prażony sezam,
  • mała limonka,
  • zielenina do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Szaszłyk z tuńczyka w sezamie.
Tuńczyka czyścimy, myjemy, osuszamy, następnie kroimy na równe kwadraty, moczymy w sosie sojowym około 5-6 minut. Obieramy limonkę, kroimy na cienkie kwadraciki. Na patyk nabijamy kolejno : tuńczyk, limonka... gotowego szaszłyka nacieramy pieprzem, skrapiamy oliwą, obtaczamy w sezamie. Rybę na patyku pieczemy z każdej strony po 3 minuty, po upieczeniu dla dekoracji odkrawamy jeden bok z całego szaszłyka. Danie dekorujemy zieleniną, podajemy z sosem sojowym. SMACZNEGO.
Szaszłyk z tuńczyka w sezamie.
Tuńczyka kroimy w równą kostkę, na kwadraty .
Szaszłyk z tuńczyka w sezamie.
Obieramy i kroimy w kwadraty limonkę ..
Szaszłyk z tuńczyka w sezamie.
Wszystko nabijamy na patyk i obtaczamy w sezamie.
Szaszłyk z tuńczyka w sezamie.
Smażymy na złoty kolor z każdej ze stron.

Tagi:

sosy