krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Szewska uczta ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Szewska uczta ziemniaczana

Składniki:

Szewska uczta ziemniaczana

 

  • ziemniaki,
  • świeża lub wędzona słonina,
  • 2-3 cebule,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szewska uczta ziemniaczana
Ziemniaki wyszorować szczotką w wodzie, opłukać, cienko obrać, pokrajać w cienkie plasterki. Słoninę i cebulę drobno pokrajać. W naczyniu układać grubymi warstwami pokrajane ziemniaki, przekładając je słoniną, cebulą, każdą warstwę posypywać solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków, nalać 1/2 szklanki wody, nakryć naczynie szczelną pokrywką, zagotować raz na silnym ogniu i wstawić do gorącego piekarnika. Podawać z surowym kiszonym ogórkiem albo surówką z jarzyn.

Tagi:

ziemniaki