Książka Kucharska: Smaki Japonii

Szitake nadziewane mięsem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepis na odpady..zostało mięso,okruchy grzybów suszonych...

Szitake nadziewane mięsem

Składniki:

Szitake nadziewane mięsem

 

  • 6 grzybòw szitake
  • 100 g mięsa
  • połowa cebuli pokrojona
  • 1 jajko

 

  • bulion:ok 6 skrzydełek z kurczaka
  • suszone grzyby (odpady?)
  • nóżki grzybów
  • sól i pieprz do smaku
  • do obtaczania mąka,jajko, starty chleb na dużych oczkach

Sposób przygotowania:

Szitake nadziewane mięsem
Azjatki przywiązują ogromną wagę do kolagenu.I gdy widzi się ich piękne cery,zwłaszcza Koreanek trudno temu zaprzeczyć. Gdy tylko mam możliwość gotuję więc taki kolagenowy bulion i przemycam go do potraw.... Gotujemy bulion ze skrzydełek i grzybòw .Doprawiamy do smaku.Gdy taki bulion wystygnie robi się galareta. Robimy farsz do kapeluszy.Miksujemy mięso (przegląd lodòwki) nogi szitake,jajko,cebula ,sòl ,pieprz. Nakładamy na kapelusze a do środka przemycamy kawałeczek zastygniętego bulionu.Maczamy tak jak kotlety i smażymy na tłuszczu.Podlewając trochę wodą. Sztuka polega na tym aby zatrzymać zupkę w kotleciku.Dopiero po ukrojeniu ma ona soczyście wylać sie na talerz....