Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szkarłatne figi

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Figi umyć i osuszyć, po czym 6 z nich przekroić na ćwiartki, nie przecinając do końca, a 2

Szkarłatne figi

Składniki:

Szkarłatne figi

 

  • 8 dojrzałych fig
  • 100 ml czerwonego słodkiego wina
  • 10 dag powideł sliwkowych
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Szkarłatne figi
Figi umyć i osuszyć, po czym 6 z nich przekroić na ćwiartki, nie przecinając do końca, a 2 przeciąć na połówki. Zalać owoce winem, dodać cukier i gotować 5 minut. Figi pokrojone  wćwiartki wyjąć łyżką cedzakową i osączyć. Wino z pozostałymi figami ostudzić, zmiksować z powidłami i ponownie podgrzać. Na talerzyku ułożyć figi wyjęte z wina, polać je ciepłym sosem. Można podawać z lodami lub posypać bakaliami.
Szkarłatne figi znakomicie komponują się także z niebieskim serem pleśniowym lub serem kozim. Oczywiście najlepszym winem do przyrządzenia tego deseru będzie hiszpańska malaga.