montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Szmary cesarskie - Kaiserschmarrn

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szmary są chętnie jadane w krajach niemieckojęzycznych na podwieczorek.

Szmary cesarskie - Kaiserschmarrn

Składniki:

Szmary cesarskie - Kaiserschmarrn

 

 

Sposób przygotowania:

Szmary cesarskie - Kaiserschmarrn
Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę. Dodawać kolejno połowę mąki, mleko, sól, skórkę cytrynową, rozpuszczone masło (cały czas mieszając mikserem). Na końcu dodajemy resztę mąki, rodzynki i białka. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy kawałeczek masła i wlewamy ciasto. Przypiekamy krótko i dzielimy ciasto drewnianą łopatką na kawałtki. Kawałki pieczemy dodając jeszcze trochę masła przewracając je i mieszając aż będą z wszystkich stron zrumienione. Szmary rozdzielamy na talerze posypujemy cukrem i cynamonem. Spożywamy jeszcze ciepłe.

Tagi:

tarta