monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Szpajza pomarańczowo-kakaowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny lekki delikatny deserek na niedzielne popołudnie, zapraszam:)

Szpajza pomarańczowo-kakaowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpajza pomarańczowo-kakaowa

 

 

Sposób przygotowania:

Szpajza pomarańczowo-kakaowa
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jaja umyć i sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać oba cukry i utrzeć do białości. Białka ubić na sztywno i dodać do żółtek. Delikatnie wymieszać aby piana nie opadła. Dodać stopniowo żelatynę i także wymieszać. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać skórkę i sok z pomarańcza i wymieszać. Do drugiej dodać kakao ( wcześniej je wymieszać z wódką) i także dobrze wymieszać. Układać w pucharkach lub kieliszkach na przemian. Odłożyć na około 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować wiśnią. Smacznego!
Szpajza pomarańczowo-kakaowa
żółtka utrzeć do białości z oba cukrami
Szpajza pomarańczowo-kakaowa
do utartych żółtek dodać ubite białka
Szpajza pomarańczowo-kakaowa
do jednej części masy dodać skórkę i sok z pomarańcza
Szpajza pomarańczowo-kakaowa
do drugiej cześci masy dodać kakao rozpuszczone wódce

Tagi:

jajko jajka