Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Szpajza-śląski deser

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Stary,tradycyjny śląski deser.

Szpajza-śląski deser

Składniki:

Szpajza-śląski deser

 

  • 4jajka,
  • 20dag cukru,
  • 4łyżeczki żelatyny,
  • sok wyciśnięty z 1\2cytryny,
  • 1łyżka kakao,
  • 20ml.czystej wódki

Sposób przygotowania:

Szpajza-śląski deser
Białka oddzielić od żółtek,białka ubić na sztywną pianę,a żółtka utrzeć z cukrem.Obie masy połączyć,uważając,aby piana nie opadła,dodać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę,wymieszać i podzielić na dwie części.Do jednej dodać sok z cytryny,a do drugiej kakao rozpuszczone w wódce,dokładnie wymieszać.Obie masy wkładać na przemian do pucharków,udekorować np.wisienką koktajlową albo z konfitury.