Sposób przygotowania:
Szparagi Eli z sosem holenderskimprzygotowanie szparagów
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końcówki i związać bawełnianą nicią.
W wąskim, wysokim garnku zagotować 1.5 litra wody, dodać sól i cukier. Do wrzątku włożyć pionowo pęczek szparagów tak żeby główki były na wodą i gotować 5 minut.
Wyjąć szparagi z wrzątku i przełożyć do lodowatej wody. Ostudzić szparagi i osuszyć.
przygotowanie jajek
Jajka wybić pojedynczo do osobnych naczyń.. Zagotować2 litry wody i dodać ocet. Zamieszać wodę tworząćc wir i wbijać po jednym jajku. gotować około 5 minut żeby żółtko było płynne. jajka wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową.
przygotowanie sosu
Masło roztopić i zdjąć łyżką cedzakową powstałą pianę. Masło przestudzić.
przygotowanie sosu cd
Z połowy cytryny wycisnąć sok przez sitko żeby zatrzymać pestki.
przygotowanie sosu cd
Do metalowej miski włożyć cztery żółtka i dodać zimną wodę.
przygotowanie sosu cd
W garnku zagotować wodę, umieścić na nim miskę z żółtkami tak żeby nie dotykała wody. Ubijać żółtka do białości uważając żeby się nie ścięły. Do żółtek dodawać po trochu masło i dalej ubijać. Do gotowego sosu dodać do smaku sok z cytryny, sól i pieprz.
podawanie
Na talerzach ułożyć szparagi, polać sosem holenderskim i dodać po dwa jajka w koszulce. Smacznego!