eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szparagi Eli z sosem holenderskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam zielone szparagi z sosem holenderskim i jajkami w koszulce. Sos holenderski przygotowałam pierwszy raz i wyszedł pyszny.

Szparagi Eli z sosem holenderskim

Składniki:

Szparagi Eli z sosem holenderskim

szparagi

jajka

  • 6 jajek
  • 4 łyżki octu 10 %

sos holenderski

Sposób przygotowania:

Szparagi Eli z sosem holenderskim

przygotowanie szparagów

Szparagi Eli z sosem holenderskim
Szparagi ugotowaćwe wrzątku z solą i cukrem.

Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końcówki i związać bawełnianą nicią.
W wąskim, wysokim garnku zagotować 1.5 litra wody, dodać sól i cukier. Do wrzątku włożyć pionowo pęczek szparagów tak żeby główki były na wodą i gotować 5 minut.
Wyjąć szparagi z wrzątku i przełożyć do lodowatej wody. Ostudzić szparagi i osuszyć.

przygotowanie jajek

Szparagi Eli z sosem holenderskim
Przygotować jajka w koszulce i ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową.

Jajka wybić pojedynczo do osobnych naczyń.. Zagotować2 litry wody i dodać ocet. Zamieszać wodę tworząćc wir i wbijać po jednym jajku. gotować około 5 minut żeby żółtko było płynne. jajka wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową.

przygotowanie sosu

Szparagi Eli z sosem holenderskim
Masło roztopić i przestudzić po zdjęciu piany.

Masło roztopić i zdjąć łyżką cedzakową powstałą pianę. Masło przestudzić.

przygotowanie sosu cd

Szparagi Eli z sosem holenderskim
Przez sitko wycisnąć sok z połowy cytryny.

Z połowy cytryny wycisnąć sok przez sitko żeby zatrzymać pestki.

przygotowanie sosu cd

Szparagi Eli z sosem holenderskim

Do metalowej miski włożyć cztery żółtka i dodać zimną wodę.

przygotowanie sosu cd

Szparagi Eli z sosem holenderskim

W garnku zagotować wodę, umieścić na nim miskę z żółtkami tak żeby nie dotykała wody. Ubijać żółtka do białości uważając żeby się nie ścięły. Do żółtek dodawać po trochu masło i dalej ubijać. Do gotowego sosu dodać do smaku sok z cytryny, sól i pieprz.

podawanie

Szparagi Eli z sosem holenderskim

Na talerzach ułożyć szparagi, polać sosem holenderskim i dodać po dwa jajka w koszulce. Smacznego!