Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Szparagi w sosie holenderskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo lubię szparagi pod każdą postacią, a podane w takiej prostej formie są naprawdę pyszne. Świetnie sprawdzą się jako lekka kolacja.

Szparagi w sosie holenderskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi w sosie holenderskim

 

Sposób przygotowania:

Szparagi w sosie holenderskim
Szparagi płuczemy, odłamujemy stwardniałe łodygi. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru i gotujemy 8 minut. Odcedzamy.

Wbijamy żółtka do miseczki i rozbełtujemy je widelcem. Podgrzewamy je, uważając aby się nie ścięły. Na patelni rozpuszczamy masło. Powoli łączymy masło z żółtkami cały czas mieszając. Dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Polewamy szparagi sosem.
Szparagi w sosie holenderskim
Szparagi płuczemy, odłamujemy stwardniałe łodygi. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru i gotujemy 8 minut.
Szparagi w sosie holenderskim
Wbijamy żółtka do miseczki i rozbełtujemy je widelcem. Podgrzewamy je, uważając aby się nie ścięły.
Szparagi w sosie holenderskim
Na patelni rozpuszczamy masło. Powoli łączymy masło z żółtkami cały czas mieszając.
Szparagi w sosie holenderskim
Dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Polewamy szparagi sosem.