Sposób przygotowania:
Szparagi w sosie holenderskim
Szparagi płuczemy, odłamujemy stwardniałe łodygi. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru i gotujemy 8 minut. Odcedzamy.
Wbijamy żółtka do miseczki i rozbełtujemy je widelcem. Podgrzewamy je, uważając aby się nie ścięły. Na patelni rozpuszczamy masło. Powoli łączymy masło z żółtkami cały czas mieszając. Dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Polewamy szparagi sosem.
Wbijamy żółtka do miseczki i rozbełtujemy je widelcem. Podgrzewamy je, uważając aby się nie ścięły. Na patelni rozpuszczamy masło. Powoli łączymy masło z żółtkami cały czas mieszając. Dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Polewamy szparagi sosem.