Sposób przygotowania:
Pizza ze szparagami
Przygotować dodatki. Szparagi umyć, odkroić lub odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować al'dente w osolonym wrzątku. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodac olej. Następnie do mąki wlać rozmącone drożdże z olejem i zgnieść elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować blenderem. Na oleju podsmażyć przepuszczony przez praskę czosnek. Nastęnie dodac zmiksowane pomidory.
Całość gotować aż sos zgęstnieje. Do smaku doprawić solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim oraz cukrem. Gotowy sos wystudzić.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, u mnie wielkość dużej blaszki z piekarnika. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem pomidorowym.
Ułożyć plastry pomidora i mozzarelli a na nich ugotowane szparagi. Całość posypać startym serem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodac olej. Następnie do mąki wlać rozmącone drożdże z olejem i zgnieść elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować blenderem. Na oleju podsmażyć przepuszczony przez praskę czosnek. Nastęnie dodac zmiksowane pomidory.
Całość gotować aż sos zgęstnieje. Do smaku doprawić solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim oraz cukrem. Gotowy sos wystudzić.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, u mnie wielkość dużej blaszki z piekarnika. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem pomidorowym.
Ułożyć plastry pomidora i mozzarelli a na nich ugotowane szparagi. Całość posypać startym serem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół.
Jagodowa