migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pizza ze szparagami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

To moja ostatnia szparagowa uczta w tym sezonie. Szparagi wylądowały na pizzy. Ciasto i sos pomidorowy zrobiłam z dodatkiem czosnku niedźwiedziego który fajnie komponował się ze smakiem szparagów.

Pizza ze szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza ze szparagami

ciasto

sos pomidorowy

dodatki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 pomidory
  • 2 kulki mozzarelli
  • ser żółty do posypania, u mnie mieszanka goudy i cheddara

Sposób przygotowania:

Pizza ze szparagami
Przygotować dodatki. Szparagi umyć, odkroić lub odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować al'dente w osolonym wrzątku. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry.

Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodac olej. Następnie do mąki wlać rozmącone drożdże z olejem i zgnieść elastyczne ciasto.

Gotowe ciasto odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować blenderem. Na oleju podsmażyć przepuszczony przez praskę czosnek. Nastęnie dodac zmiksowane pomidory.

Całość gotować aż sos zgęstnieje. Do smaku doprawić solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim oraz cukrem. Gotowy sos wystudzić.

Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, u mnie wielkość dużej blaszki z piekarnika. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem pomidorowym.

Ułożyć plastry pomidora i mozzarelli a na nich ugotowane szparagi. Całość posypać startym serem.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół.  
Pizza ze szparagami
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie
Pizza ze szparagami
Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry.
Pizza ze szparagami
Szparagi umyć, odkroić lub odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować al'dente w osolonym wrzątku.
Pizza ze szparagami
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, u mnie wielkość dużej blaszki z piekarnika.

Tagi:

pizza szparagi