Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Łosoś z szparagami z sosem jajecznym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Eleganckie i bardzo łatwe do przygotowanie danie obiadowe. Zamiast szparagów można podać inne dowolne warzywa, świeżo przygotowane.

Łosoś z szparagami z sosem jajecznym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Łosoś z szparagami z sosem jajecznym

sos jajeczny

  • 5 jaj
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka musztardy
  • szczypior do posypania

szparagi

filety z łososia

Sposób przygotowania:

Łosoś z szparagami z sosem jajecznym
Ugotuj jajka , ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj majonez, jogurt , sól , pieprz i ocet, wymieszaj wszystko razem i odstaw.

Filet z łososia natrzyj solą i przyprósz pieprzem, odstaw na minimum 30 minut. Szparagi obierz, białe po całej długości a zielone tylko końce, poodcinaj od końca po 1 cm. Zagotuj wodę z solą, masłem, cytryną i cukrem.

Wrzuć do wrzącej wody białe szparagi na 8 minut, po czym dorzuć zielone i gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie wyłącz gaz.

Podczas gdy szparagi się gotują rozgrzej patelnię z masłem klarowanym i połóż na niej filety z łososia skórą do dołu. Smaż 5 minut, obróć na drugą stronę i smaż kolejne 4-5 minut, zmniejsz gaz do minimum, przełóż ponownie skórką do dołu, przykryj filety folią aluminiową i pozostaw na około 5 minut, aby doszły.

Szparagi odcedź z wody, ułóż na talerzu, posyp parmezanem szpice, obok ułóż filet z łososia i sos jajeczny posypany szczypiorkiem. Smacznego.


Łosoś z szparagami z sosem jajecznym
Ugotowane jajka pokrój w kostkę, wymieszaj z majonezem, jogurtem i przyprawami
Łosoś z szparagami z sosem jajecznym
Łososia smaż skórą do dołu na maśle klarowanym
Łosoś z szparagami z sosem jajecznym
po 5 minutach smażenia przewróć filety na drugą stronę
Łosoś z szparagami z sosem jajecznym
Szparagi ugotuj w osolonej wodzie z masłem, cukrem,solą i cytryną
Łosoś z szparagami z sosem jajecznym
podawaj filety z sosem jajecznym i szparagami