lenna

lenna

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

szukule bukule - inaczej paluszki drożdz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

paluszki drożdżowe można podawać na słodko z marmoladą , nutellą, lub posypane cukrem pudrem

szukule bukule - inaczej paluszki drożdz Więcej zdjęć (3)

Składniki:

szukule bukule - inaczej paluszki drożdz

 

  • pół kilo mąki
  • 20g drożdży
  • wody tyle żeby dobrze rozmieszać ciasto
  • szczypta soli
  • 1 KOSTKA SMALCU

 

Sposób przygotowania:

szukule bukule - inaczej paluszki drożdz
mąkę wsypujemy do miski wraz z solą potem drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wszystkie składniki ugniatamy ręką potem wykładamy ciasto na stolnicy i udniatamy do momentu aż nie będzie sie lepic do reki potem przykrywamy sciereczką na 10 min.żeby trochę wyrosło potem urywamy mały kawałek ciasta i wałkujemy rekami żeby powstał paluszki i smażymy na smalcu nie na oleju SMACZNEGO:)
szukule bukule - inaczej paluszki drożdz
Etap 1
szukule bukule - inaczej paluszki drożdz
Etap 2