SUPERPRZEPIS

Szwarcwaldzkie szparagi

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Szwarcwaldzkie szparagi Więcej zdjęć (5)

Kolejna propozycja szybkiego przygotowania szparagów

Składniki:

Szwarcwaldzkie szparagi

 

  • 18 zielonych szparagów
  • 9 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 10 dag mozzarelli
  • 2 łyżki sera gruyere
  • 1 łyżeczka cukru
  • Łyżka masła
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Szwarcwaldzkie szparagi
Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów, myjemy, zalewamy wrzątkiem z dodatkiem cukru, gotujemy 2 minuty, studzimy. Każdy plasterek szynki przecinamy wzdłuż na pół i zawijamy w nią podgotowane szparagi. Układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Posypujemy pokrojoną w paseczki mozzarellą i serem gruyere oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekamy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Podajemy polane sosem czosnkowym i posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.
Szwarcwaldzkie szparagi
Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów, myjemy, zalewamy wrzątkiem z dodatkiem cukru, gotujemy 2 minuty, studzimy.
Szwarcwaldzkie szparagi
Każdy plasterek szynki przecinamy wzdłuż na pół i zawijamy w nią podgotowane szparagi. Układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem.
Szwarcwaldzkie szparagi
Posypujemy pokrojoną w paseczki mozzarellą i serem gruyere oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Szwarcwaldzkie szparagi
Zapiekamy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.