Sposób przygotowania:
Szybki chiński smażony ryż z kurczakiem
Ryż ugotować z kurkumą na sypko. Odsączyć z resztek wody i odstawić. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, wymieszać z sosem sojowym i olejem sezamowym. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, paprykę pokroić w paseczki, chilli i dymki drobno pokroić (trochę zielonej części odłożyć na potem). Olej rozgrzać w woku. Dodać kurczaka z marynatą, smażyć szybko na dużym ogniu do zrumienia się. Dodać paprykę, dymki, chili i smażyć razem 2 minuty. Porcjami wsypać ryż cały czas mieszając. Na koniec dodać startą marchewkę, wymieszać, skropić sosem sojowym i olejem sezamowym, smażyć jeszcze 2 minuty. Gotowe. Włożyć do miseczek posypać zieloną częścią dymki.
evita0007