p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

szybki rosół

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny rozgrzewający rosół

szybki rosół Więcej zdjęć (4)

Składniki:

szybki rosół

 

  • 1 duża porcja rosołowa ze skrzydłami
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 kostka wołowa
  • 1 łyżeczka soli
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

szybki rosół
Porcje rosołowa rozdzielamy na mniejsze kawałki, z warzyw obieramy skórkę za pomocą obieraka do warzyw, myjemy, wkładamy do garnka, wlewamy wody tyle aby zakrywała mięso i warzywa, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy, po około 10 minutach pojawiają się szumowiny, które trzeba ściągnąć za pomocą łyżki cedzakowej. Gdy szumowin już nie ma dodajemy obie kostki tj. rosołową i wołową i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie mięso i warzywa powinny być miękkie, więc je wykładamy na duży, płaski talerz. Rosół doprawiamy pieprzem, zagotowujemy i czysty rozlewamy do szklanek.
szybki rosół
po wyznaczonym czasie mięso i warzywa powinny być miękkie, więc je wykładamy na duży, płaski talerz.
szybki rosół
Gdy usunęliśmy z rosołu mięso, marchewki, seler i pietruszkę doprawiamy rosół pieprzem
szybki rosół
Dzisiaj serwuję rosół czysty bez makaronu, więc wlewam go do dużych szklanek