Ciasto francuskie jest bardzo delikatne i kruche. Po przekrojeniu upieczonego ciasta francuskiego widać, że składa się z wielu warstw.
Ciasto francuskie gotowe czy przygotowane samodzielnie?
Domowe ciasto francuskie robi się z mąki pszennej, wody i dużej ilości masła. Mimo krótkiej listy składników, ciasto uchodzi za bardzo wymagające i trudne w przygotowaniu. Trzeba je wielokrotnie wałkować i schładzać w lodówce. Czas przygotowania i oczekiwania może sięgnąć nawet 12 godzin. Z tego powodu dużą popularnością cieszy się
gotowe ciasto francuskie, które kupuje się w sklepie. Podobnie jak z domowego
ciasta francuskiego, można z niego przygotować błyskawiczne przekąski, ciastka i dania obiadowe.
Ciasto francuskie na słono
Ciasto francuskie jest podstawą wielu pysznych dań na słono. Używa się go do przygotowania słynnej
polędwicy Wellington, a także do zawinięcia innych mięs: kurczaka, indyka, łososia i pozostałych ryb. Dobrze sprawdzi się też w połączeniu z serem camembert. Ciasto francuskie może być podstawą pizzy i małych pizzerinek. Przygotowuje się także tarty na spodzie zrobionym z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie na słodko
W wersji na słodko ciasto francuskie łączy się często z jabłkami. Ciasteczka, ślimaki lub trójkąty można przygotować także z nadzieniem gruszkowym, śliwkowym, serowym i czekoladowym. Ciasto francuskie to także pyszna baza to babeczek z kremami i owocami lub ciast np.
napoleonki.
Przekąski z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie jest idealne do przygotowywania małych przekąsek na przyjęcia i spotkania ze znajomymi. Najpopularniejsze są
parówki w cieście francuskim, ale warto spróbować także różnego rodzaju poduszeczek lub ślimaków z farszem. Ciasto francuskie do przekąsek nadziewa się między innymi szpinakiem, szynką, porem, serem żółtym i brokułami.