Sposób przygotowania:
Poduszeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiemFarsz:
W rondlu roztopić 2 łyżki masła, dodać szpinak i ciągle mieszać na małym ogniu, aż ze szpinaku odparuje całkowicie woda i straci posmak surowizny. Wystudzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w małe półplasterki. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła i udusić na nim pieczarki, do momentu, aż odparuje z nich woda. Wystudzić. Fileta umyć, osuszyć, pokroić na bardzo małą kostkę. Wymieszać z przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pokrojonego kurczaka od czasu do czasu mieszając mięso. Wystudzić. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki dodając rozkruszony ser feta. Doprawić do smaku pieprzem, bazylią i ewentualnie jeszcze solą.
Etap końcowy:
Ciasto francuskie pokroić na prostokąty ok.7x 9 cm. Na każdym ułożyć z boku po łyżce farszu. Zwinąć w rulon. Boki skleić i dać pod spód. Wierzch każdego naciąć na wierzchu nożem. Wbić jajko do miski i roztrzepać widelcem. Posmarować przygotowane porcje ciasta jajkiem za pomocą pędzelka. Posypać sezamem. Ułożyć w odstępach na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok.220 stopni i piec przez ok. 25 min.