Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Poduszeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Z ciasta francuskiego szpinaku z dodatkiem sera feta, pieczarek i mięsa drobiowego można wyczarować przepyszną przekąskę.

Poduszeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Składniki:

Poduszeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

 

  • 2 op. ciasta francuskiego
  • farsz :
  • 40 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 10 dag sera feta
  • 10 dag pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pieprz i suszona bazylia do smaku
  • 1 jajko
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Poduszeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Farsz:

Poduszeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać,doprawić do smaku

W rondlu roztopić 2 łyżki masła, dodać szpinak i ciągle mieszać na małym ogniu, aż ze szpinaku odparuje całkowicie woda i straci posmak surowizny. Wystudzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w małe półplasterki. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła i udusić na nim pieczarki, do momentu, aż odparuje z nich woda. Wystudzić. Fileta umyć, osuszyć, pokroić na bardzo małą kostkę. Wymieszać z przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pokrojonego kurczaka od czasu do czasu mieszając mięso. Wystudzić. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki dodając rozkruszony ser feta. Doprawić do smaku pieprzem, bazylią i ewentualnie jeszcze solą.

Etap końcowy:

Ciasto francuskie pokroić na prostokąty ok.7x 9 cm. Na każdym ułożyć z boku po łyżce farszu. Zwinąć w rulon. Boki skleić i dać pod spód. Wierzch każdego naciąć na wierzchu nożem. Wbić jajko do miski i roztrzepać widelcem. Posmarować przygotowane porcje ciasta jajkiem za pomocą pędzelka. Posypać sezamem. Ułożyć w odstępach na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok.220 stopni i piec przez ok. 25 min.