Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Aksamitna kremówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Zrobienie dobrej kremówki to prawdziwa sztuka, ja robiłem kilka podejść i nareszcie się udało, idealne ciasto i perfekcyjny krem.

Aksamitna kremówka

Składniki:

Aksamitna kremówka

 

Sposób przygotowania:

Aksamitna kremówka
Płat ciasta francuskiego podziel na dwie części i ponakuwaj dokładnie widelcem. Jeden płat ciasta podziel na 6 równych kwadratów, piecz 30min w 200stop. kiedy ciasto się piecze przygotuj krem. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem, wanilią i śmietanką.

W misce roztrzep pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, kiedy już pozbędziesz się wszystkich grudek dodaj gorące mleko i zagotuj całość. Ciepłe masło ubij mikserem i dodawaj do niego ostudzoną masę budyniową. Na dno blachy wyłóż spód z ciasta i pokryj go grubą warstwą kremu, po wyrównaniu wierzchniej warstwy kremu przykryj go małymi kawałkami ciasta i dociśnij całość.

Gotową kremówkę posyp cukrem pudrem i odstaw do stężenia.