Sposób przygotowania:
Szybkie ciasto ze śliwkami wg Elfi
W misce ucieram ręką ciasto. Mieszam dokładnie - ugniatam razem masło, mąkę, cukier i proszek do pieczenia oraz wbijam jajka. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Powstałą porcję dzielę - 1/3 wkładam na chwilę do lodówki a 2/3 rozkładam na blaszce robiąc jakby spód do tarty. Śliwki myję i osuszam. Następnie każdą śliwkę przekrajam na pół i wyjmuję pestkę. Ja do mojego ciasta dodałam naprawdę dużo tych śliwek - można dodać ciut mniej i troch rzadziej je poukładać. Ja układałam je obok siebie aby lekko na siebie nachodziły. Następnie wyjmuję resztę ciasta z lodówki i rozkruszam lub trę na tarce aby zrobić z tego kruszonkę. Posypuję wierzch śliwek. Lubię czasem posypać wierzch cukrem gruboziarnistym, Piekę w temp 180C przez około 30 minut. Smacznego