iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Szybkie pączuszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pączki nie są szybkie, a wręcz ekspresowe w przygotowaniu. Przepis prosty i wart polecenia bo pączki wychodzą puchate i pyszne.

Szybkie pączuszki  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szybkie pączuszki

ciasto:

  • 40 dag serka homogenizowanego naturalnego ja użyłam takiego jak na serniki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Szybkie pączuszki

ETAP 1:

Szybkie pączuszki
Łyzką formujemy małe pączuszki z ciasta.

Serek przełożyć do miski, dodać cukier, szczyptę soli, jajka, alkohol oraz sok pomarańczowy, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do masy serowej, wymieszać ( wystarczy tylko łyżką ).

W wysokim garnku rozgrzać olej ( około 1 litra) do temp. 175 st i maczając łyżkę w oleju nabierać małe porcje ciasta, nadmiar obetrzeć o brzeg miski, kłaść na gorący olej i smażyć na złoty kolor. Doskonale nadaje się do tego mała łyżka do lodów, dzięki niej pączki wychodzą okrągłe po usmażeniu, używając zwykłej łyżki uzyskamy pączki takie mniej kształtne.

ETAP 2:

Szybkie pączuszki
Pączki smażymy na złoty kolor i odsaczamy na ręczniku.

Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.