Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z jagodami kamczackimi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto, takie do wykonania w 15 minut plus pieczenie. Ja akurat miałam owoce mrożone do wykorzystania, ale w sezonie upiekę jeszcze ze świeżych. Ciasto polecam.

Ciasto z jagodami kamczackimi

Składniki:

Ciasto z jagodami kamczackimi

Ciasto:

  • 2 duże jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 szklanka jagód kamczackich ( świeżych lub mrożonych )
  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto z jagodami kamczackimi

Wykonanie ciasta:

Ciasto z jagodami kamczackimi
Z podanych składników wykonujemy ciasto miksowane.

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy aż powstanie puszysta masa, następnie wlewamy mleko i olej i kilka chwil miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową, kaszę mannę i proszek do pieczenia i dokładnie całość miksujemy.

Do pieczenia:

Ciasto z jagodami kamczackimi
Nastepnie ciasto dajemy do blaszki i posypujemy owocami.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy jagodami. Jeżeli są mrożone to ich nie rozmrażamy, a jeżeli są świeże to owoce płuczemy i dokładnie osuszamy.

Pieczenie:

Ciasto z jagodami kamczackimi
Ciasto pieczemy do zrumienienia i studzimy dokładnie.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.

Podanie:

Wystudzone ciasto kroimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250ml.
Tortownica o średnicy około 23 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
Jeżeli jagody są mrożone to ich nie rozmrażamy, a jeżeli są świeże to owoce płuczemy i dokładnie osuszamy.


Tagi:

deser ciasto