Sposób przygotowania:
Puszysty sernik z rodzynkamiETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto.
Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę, a następnie rozwałkowujemy, wykładamy na dno tortownicy i pieczemy przez 20 minut w 180 st. C.
Studzimy.
ETAP 2:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Jajka myjemy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, budynie, olej i mleko. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
Rodzynki dokładnie odciskamy z wody, wrzucamy do masy serowej i mieszamy łyżką.
ETAP 3:
Z białek ubijamy sztywną pianę. Pianę łączymy z masą serową, delikatnie mieszając łyżką.
ETAP 4:
Masę serową wylewamy na kruchy spód.
Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez godzinę. Ciasto trzymamy do ochłodzenia w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
ETAP 5:
Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Sernik możemy udekorować rodzynkami ułożonymi w kształt serc.