Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Puszysty sernik z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysty, delikatny serniczek lekki jak pianka, z dodatkiem słodziutkich rodzynek. Ciasto jest pyszne i zawsze wychodzi.

Puszysty sernik z rodzynkami

Składniki:

Puszysty sernik z rodzynkami

Na kruche ciasto:

Na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik
  • 6 jajek L
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 g rodzynek

 

  • cukier puder do posypania sernika
  • rodzynki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik z rodzynkami

ETAP 1:

Puszysty sernik z rodzynkami
Z mąki, masła, cukru pudru i żółtka zagniatamy kruche ciasto

Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto.

Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę, a następnie rozwałkowujemy, wykładamy na dno tortownicy i pieczemy przez 20 minut w 180 st. C.

Studzimy.

ETAP 2:

Puszysty sernik z rodzynkami
Przygotowujemy puszystą masę serową z rodzynkami

Rodzynki zalewamy wrzątkiem.

Jajka myjemy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, budynie, olej i mleko. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.

Rodzynki dokładnie odciskamy z wody, wrzucamy do masy serowej i mieszamy łyżką.

ETAP 3:

Puszysty sernik z rodzynkami
Z białek ubijamy sztywną pianę, którą dodajemy do masy serowej.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Pianę łączymy z masą serową, delikatnie mieszając łyżką.

ETAP 4:

Puszysty sernik z rodzynkami
Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę

Masę serową wylewamy na kruchy spód.

Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez godzinę. Ciasto trzymamy do ochłodzenia w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.

ETAP 5:

Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Sernik możemy udekorować rodzynkami ułożonymi w kształt serc.