dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 214]

SUPERPRZEPIS

Struffoli czyli maleńkie pączuszki otulone miodem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 16

To maleńkie kulki ciasta smażone na oleju. Półkruche kuleczki miesza się w gorącej polewie z miodu i cytryny. Po uformowaniu w kształcie wieńca, dekoruje się wierzch suszonymi owocami i posypuje posypką cukrową.

Struffoli czyli maleńkie pączuszki otulone miodem

Składniki:

Struffoli czyli maleńkie pączuszki otulone miodem

ciasto

polewa

Sposób przygotowania:

Struffoli czyli maleńkie pączuszki otulone miodem

ciasto

Struffoli czyli maleńkie pączuszki otulone miodem
maleńkie kulki ciasta gotowe do usmażenia

Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier, masło, jogurt, proszek do pieczenia i sól, krótko wyrobić jednolite ciasto. Z gotowego ciasta skubać po trochu ciasto i formować kulki wielkości nieugotowanej ciecierzycy. Gotowe kulki smażyć w trzech porcjach na rozgrzanym do ok. 160 C oleju przez ok. 4-5 minut na jasno bursztynowy kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć do miski.

polewa

Struffoli czyli maleńkie pączuszki otulone miodem
formowanie wieńca z kulek ciasta obtoczonych w miodzie

Do rondelka wyłożyć miód, dodać sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minutę. Gorącą polewę wlać do kulek z ciasta, dobrze wymieszać.
Na środek dużego talerza ustawić wąską szklankę, dookoła niej wyłożyć wymieszane z sosem ciastka, uformować na kształt wysokiego wieńca. Wierzch posypać suszonymi owocami i cukrową posypką, obłożyć plastrami cytryny.