ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 459]

Sernik na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik na zimno bardzo lubimy w naszym domu i to cało rocznie, lubimy dodawac różne dodatki smakowe i galaretki.

Sernik na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • twaróg waniliowy 1 wiaderko 1 kg,
  • żelatyna 1 opakowanie na 1 litr,
  • woda gorąca 3/4 szklanki,
  • kasza manna 3 łyżki,
  • czekolada nadziewana 100 gram,
  • herbatniki,ciastka kruche 250 gram,
  • galaretka smak owoce leśne 2 opakowania

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno

ETAP 1:

Sernik na zimno
Czekolady nadziewane dajemy różne smaki.

Czekoladę nadziewaną (u mnie advokat) posiekać nożem, herbatniki,ciastka kruche (wykorzystałam resztki) w woreczku rozgnieść.

ETAP 2:

Sernik na zimno
Herbatniki,ciastka resztki do wykorzystania.

Żelatynę dobrze rozmieszać w gorącej wodzie i wystudzić, ser z wiaderka zmiksować z kaszą manna, wlać letnią żelatynę i szybko zmiksować.

ETAP 3:

Sernik na zimno
Po wlaniue żelatyny trzeba wszystko szybko dodawać i miksować.

Wsypać posiekaną czekoladę i szybko połączyć składniki.

ETAP 4:

Sernik na zimno

Tortownica 24 cm wyłożona folią spożywczą, do formy wyłożyć sernik, na wierzch rozsypać pokruszone herbatniki, przycisnąć dłonią mocniej do sernika i do lodówki schować.

ETAP 5:

Sernik na zimno

Galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, tężejącą wylać na sernik i do lodówki najlepiej na całą noc.