Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Tawa Tawas - boliwijskie pączuszki/ciasteczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tawa Tawas to popularne ciasteczka/pączuszki, które wywodzą się z Boliwii. Po usmażeniu posypywane są cukrem pudrem i polewane płynnym miodem. W smaku przypominają faworki/małe pączuszki, lecz ich wielką zaletą jest szybkość w przygotowaniu.

Tawa Tawas - boliwijskie pączuszki/ciasteczka

Składniki:

Tawa Tawas - boliwijskie pączuszki/ciasteczka

Około 50 sztuk:

  • 1,5-2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła (miękkiego lub roztopionego)
  • 125 ml mleka

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
  • miód do polania (płynny)

Sposób przygotowania:

Tawa Tawas - boliwijskie pączuszki/ciasteczka

Ciasto:

Tawa Tawas - boliwijskie pączuszki/ciasteczka
Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące się do dłoni.

Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić dłonią lub wymieszać mikserem z końcówką tzw. "hakiem").
Ciasto powinno posiadać gładką i jednolitą konsystencję.

Formowanie:

Tawa Tawas - boliwijskie pączuszki/ciasteczka
Ciasteczka przygotowywuję się podobnie jak kopytka.

Z ciasta uformować kilka wałeczków, a następnie każdy z nich należy delikatnie spłaszczyć i ukośnie pokroić na 4 centymetrowe odcinki.

Smażenie:

Tawa Tawas - boliwijskie pączuszki/ciasteczka
Najsmaczniejsze są bezpośrednio po przygotowaniu.

Tawa Tawa nalezy smażyć na porządnie rozgrzanym tłuszczu - do momentu aż będą rumiane z każdej strony.
Ciastka odsączyć z nadmiaru oleju i ciepłe oprószyć cukrem pudrem oraz polać miodem.