dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Krucha szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka na kruchym cieście. Najlepiej smakuje podawana na ciepło oprószona cukrem pudrem. Pyszności!

Krucha szarlotka

Składniki:

Krucha szarlotka

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 cukru
  • 20 dag masła
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany
  • Aromat waniliowy

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Krucha szarlotka

Krok 1

Krucha szarlotka
Zagniecione ciasto schładzamy w lodówce.

Zimne masło siekamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części. Owijamy w folię i schładzany.

Krok 2

Krucha szarlotka
Jabłka dusimy z cukrem i cynamonem do miękkości.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla, dodajemy cukier i cynamon. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Krok 3

Krucha szarlotka
Ciasto pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto wykładamy jabłka, które przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut na złoty kolor.

Smacznego!