Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Rogaliki z powidłami śliwkowymi (szybsza wersja )

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybkie rogaliki drożdżowe, bo bez wyrabiania zaczynu. Mięciutkie i bardzo smaczne. Idealne dla dzieci , do szkoły czy na wycieczkę.

Rogaliki z powidłami śliwkowymi (szybsza wersja ) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z powidłami śliwkowymi (szybsza wersja )

 

 

 

 

  • 1,5 szklanki ciepłego mleka

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • 50 ml oleju

 

  • powidła śliwkowe własnej roboty

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z powidłami śliwkowymi (szybsza wersja )
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże, cukier, jajka, mleko. Wyrobić ciasto, podczas wyrabiania dolewać po trochę oleju. Wyrobione ciasto powinno być mięciutkie i sprężyste. Ciasto podsypać mąką i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoja objętość , wtedy zagniatamy je raz jeszcze, dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkować by powstało kolo, koło przekroić tak by powstały trójkąty , na każdy trójkąt nałożyć powidła, moje nie były wystarczająco gęste więc rozsmarowałam je delikatnie na cieście. Trójkąty zwinąć od szerszej strony do węższej i uformować rogaliki. Rogaliki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki wstawić do piecyka i ustawić temperaturę 170 C. Pierwsze bieda się piec dłużej, około 35 minut, następne krócej ponieważ piekarnik będzie już dobrze nagrzany. Rogaliki są gotowe gdy są ładnie zrumienione. Gotowe wyciągnąć z piecyka i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Rogaliki z powidłami śliwkowymi (szybsza wersja )
Do miski wsypujemy make i dodajemy pozostałe składniki, oprócz oleju
Rogaliki z powidłami śliwkowymi (szybsza wersja )
Wrobione ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia
Rogaliki z powidłami śliwkowymi (szybsza wersja )
Na trójkątach z ciasta rozsmarowujemy powidła
Rogaliki z powidłami śliwkowymi (szybsza wersja )
Ciasto zawijamy i rogaliki pozostawiamy do wyrośnięcia