Sposób przygotowania:
Rogaliki z powidłami śliwkowymi (szybsza wersja )
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże, cukier, jajka, mleko. Wyrobić ciasto, podczas wyrabiania dolewać po trochę oleju. Wyrobione ciasto powinno być mięciutkie i sprężyste. Ciasto podsypać mąką i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoja objętość , wtedy zagniatamy je raz jeszcze, dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkować by powstało kolo, koło przekroić tak by powstały trójkąty , na każdy trójkąt nałożyć powidła, moje nie były wystarczająco gęste więc rozsmarowałam je delikatnie na cieście. Trójkąty zwinąć od szerszej strony do węższej i uformować rogaliki. Rogaliki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki wstawić do piecyka i ustawić temperaturę 170 C. Pierwsze bieda się piec dłużej, około 35 minut, następne krócej ponieważ piekarnik będzie już dobrze nagrzany. Rogaliki są gotowe gdy są ładnie zrumienione. Gotowe wyciągnąć z piecyka i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Nina W.
Netka
Ja tez czasami robię kruche rogaliki, są mniej pracochłonne, ale u nas również każde rogaliki znikają bardzo szybko :)
misia5
Netka
Ciesze się, ze się podobają )