lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Szynka w galarecie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Szynka w galarecie będzie na stole. Jajeczka ozdobią i zachwycą swoim smakiem oraz oryginalnością, dodatkowo będą piękną dekoracją Świątecznego stołu. Przystawka jest bardzo prosta do przygotowania, smaczna i zdrowa.

Szynka w galarecie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szynka w galarecie

Składniki:

  • 15 wydmuszek

 

  • szynka z kurczaka 100 g

 

  • groszek marynowany 50 g

 

  • marchewka ugotowana 50 g

 

  • kukurydza konserwowa 50 g

Dodatkowo:

  • 500 ml bulionu drobiowego

 

  • żelatyna 4 łyżeczki
  • 3 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania:

Szynka w galarecie

Krok 1

Wydmuszki powinny mieć otwór koło 2 cm po szerszej stronie jajka. Wydmuszki należy wyparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Marchew gotujemy na miękko ale tak by nam się nie rozpadała podczas krojenia.Po ugotowaniu marchewkę pokroić w kostkę i włożyć do wydmuszek. Kukurydze i groszek odcedzamy i wkładamy do wydmuszek. Szynkę kroimy w kosteczkę lub paseczki ,jak macie ochotę, również władamy do wydmuszek.

Krok 2

Do szklanki wsypujemy żelatynę, zalewamy ją zimną wodą 2-3 łyżki, mieszamy ( żelatyna gęstnieje). Wkładamy szklankę z żelatyną do mikrofali na 30 sekund, rozpuści nam się. Do gorącego buliony przelewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy by nie zrobiły nam się grudki. Bulion lekko przestygł, więc zalewamy wydmuszki. Zostawiamy na około 3 godziny w lodówce i gotowe :)

Szynka w galarecie
Wydmuszki powinny mieć otwór koło 2 cm po szerszej stronie jajka. Wydmuszki należy wyparzyć wrzątkiem i wysuszyć.
Szynka w galarecie
Szynkę kroimy w kosteczkę lub paseczki ,jak macie ochotę, również władamy do wydmuszek.