ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Świąteczna szynka w galarecie z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna szynka konserwowa w galarecie z jajkiem oraz mandarynkami. Pięknie się prezentuje oraz smakuje.

Świąteczna szynka w galarecie z jajkiem  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świąteczna szynka w galarecie z jajkiem

 

  • 12 plasterków szynki,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • natka pietruszki,
  • żelatyna spożywcza na dwa litry( w czerwonym opakowaniu), litr rosołu

Sposób przygotowania:

Świąteczna szynka w galarecie z jajkiem
Plastry szynki konserwowej zwijamy w ruloniki, w środek układamy po połowie jajka ugotowanego na twardo. Obieramy mandarynkę albo owoc pomarańczy i układamy na środku zostawiając miejsce na główną ozdobę. W środek mandarynek układamy różę zrobioną z ogórka. Po bokach dekorujemy plasterkami czerwonej papryki oraz dekorujemy natką świeżej pietruszki. Robimy galaretę z rosołu bardzo dobrze doprawionego oraz rozpuszczonej w nim żelatyny. (Jeśli chcemy żeby galareta miała kwaskowy smak dodajemy octu do smaku). Tężejąca galaretą zalewamy szynkę i wstawiamy do lodówki, jak już całkiem stężeje można resztę galarety włożyć w szprycę do dekorowania tortów i pokryć wszystko dokładnie taką galaretą.  
Świąteczna szynka w galarecie z jajkiem
Jajka owijamy w plastry szynki konserwowej.
Świąteczna szynka w galarecie z jajkiem
Na środku układamy obraną mandarynkę i stroimy pietruszką.
Świąteczna szynka w galarecie z jajkiem
Środek dekorujemy różą z ogórka a boki paseczkami z czerwonej papryki.