motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Szynka z bulionetką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smaczna szynka wieprzowa przygotowana do obiadku. Mięsko najpierw jest rumienione a później duszone z dodatkiem bulionetki.

Szynka z bulionetką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka z bulionetką

 

  • 60 dkg szynki wieprzowej
  • bulionetka
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Szynka z bulionetką
Umyte i osuszone mięsko kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy wodę i dajemy bulionetkę. Doprowadzamy do wrzenia.

Przygotowane mięsko rumienimy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Dodajemy pokrojoną cebulkę i rumienimy. Przekładamy do garnka z bulionetką.

Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Mięso wyciągamy a sos zagęszczamy zawiesiną przygotowaną z mąki i wody.
Szynka z bulionetką
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy bulionetkę
Szynka z bulionetką
Mięso rumienimy z dwóch stron razem z cebulą
Szynka z bulionetką
Podsmażone mięso przekładamy do garnka z bulionetką
Szynka z bulionetką
Sos zagęszczamy zawiesiną zrobioną z wody i mąki