misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Szynka duszona z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne, aromatyczne danie jednogarnkowe. Praktycznie robi się samo. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.

Szynka duszona z warzywami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Szynka duszona z warzywami

 

  • 700 g szynki
  • 400 g marchewki
  • 150 - 200 g czerwonej papryki
  • 1 czubata łyżka mąki
  • ostra i słodka, świeżo mielony pieprz kolorowy, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól morska)

Sposób przygotowania:

Szynka duszona z warzywami
Szynkę myjemy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Paprykę kroimy na mniejsze paski.

Na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy mięso. Zrumienione przekładamy na talerz. Na tej samej patelni przesmażamy startą marchew oraz pokrojoną paprykę. Gdy warzywa zmienią kolor dodajemy mięso. Posypujemy mąką i chwilę obsmażamy, by mąka straciła swój surowy smak.

Całość zalewamy wodą i przyprawiamy. Dusimy na wolnym, aż nadmiar płynu wyparuje, a mięso stanie się miękkie.
Szynka duszona z warzywami
Szynkę myjemy i kroimy na średniej wielkości kostkę
Szynka duszona z warzywami
Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki a paprykę kroimy na paseczki
Szynka duszona z warzywami
Na dobrze rozgrzanej patelni przesmażamy mięso
Szynka duszona z warzywami
Na patelni przesmażamy startą marchew oraz paprykę
Szynka duszona z warzywami
Do przesmażonych warzyw dodajemy mięso
Szynka duszona z warzywami
Całość posypujemy mąką i chwilę przesmażamy
Szynka duszona z warzywami
Całość doprawiamy zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa i odparowania nadmiaru płynu

Tagi:

marchew szynka