Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Pierogi z truskawką i wanilią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi na słodko wypełnione kawałkiem truskawki z wanilią. Bardzo dobrze smakują podane z domowym sosem waniliowym lub z kwaśną śmietaną i cukrem.Możemy je podać na ciepło i jak najbardziej na zimno.

Pierogi z truskawką i wanilią

Składniki:

Pierogi z truskawką i wanilią

 

  • ( z podanych składników wyszło mi 30 pierogów)
  • Ciasto:
  • 400g. mąki pszennej
  • 1/2 szklani przegotowanej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawką i wanilią
Mąkę zagnieść z resztą składników tworząc jednolite ciasto.

Zostawić na pół godz. aby odpoczęło.

Nadzienie: Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki.

każdą truskawkę przekroić na pół.

Laskę wanilii przeciąć, wydrążyć miąższ , dodać wraz z cukrem do truskawek, delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na kawałki, każdy rozwałkować cienko.

Z ciasta wycinać kółka np. szklanką.

Na każde kółko położyć połówkę truskawki, skleić pierogi.

gotować w osolonym wrzątku minutę po wypłynięciu.

Podawać na ciepło lub zimno np. z sosem waniliowym lub kwaśną śmietaną i cukrem.