Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawką i wanilią
Mąkę zagnieść z resztą składników tworząc jednolite ciasto.
Zostawić na pół godz. aby odpoczęło.
Nadzienie: Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki.
każdą truskawkę przekroić na pół.
Laskę wanilii przeciąć, wydrążyć miąższ , dodać wraz z cukrem do truskawek, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na kawałki, każdy rozwałkować cienko.
Z ciasta wycinać kółka np. szklanką.
Na każde kółko położyć połówkę truskawki, skleić pierogi.
gotować w osolonym wrzątku minutę po wypłynięciu.
Podawać na ciepło lub zimno np. z sosem waniliowym lub kwaśną śmietaną i cukrem.
Zostawić na pół godz. aby odpoczęło.
Nadzienie: Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki.
każdą truskawkę przekroić na pół.
Laskę wanilii przeciąć, wydrążyć miąższ , dodać wraz z cukrem do truskawek, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na kawałki, każdy rozwałkować cienko.
Z ciasta wycinać kółka np. szklanką.
Na każde kółko położyć połówkę truskawki, skleić pierogi.
gotować w osolonym wrzątku minutę po wypłynięciu.
Podawać na ciepło lub zimno np. z sosem waniliowym lub kwaśną śmietaną i cukrem.
Justi2401
Martyna12
Dziękuję Justi :) Były pyszne :)