Sposób przygotowania:
Pieczony schab Eli faszerowany jajkamiprzygotowanie farszu
Szynkę rozłożyć na folii aluminiowej tak żeby plastry nachodziły na siebie.
przygotowanie farszu cd
Szpinak opłukać i osuszyć.Na szynce rozłożyć szpinak.
przygotowanie farszu cd
Z jajek odciąć końcówki. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w paski. Na szpinaku rozłożyć paski papryki i jajka. Całość ciasno zwinąć, zapakować w folię aluminiową i włożyć do zamrażalki żeby rolada lekko się zmroziła.
przygotowanie schabu
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. W środku schabu wyciąć ostrym, długim nożem szeroki otwór.
przygotowanie schabu cd
Przygotować przyprawę do mięs, czosnek granulowany, sól i wymieszać.
przygotowanie schabu cd
Środek i powierzchnię schabu natrzeć wymieszanymi przyprawami. Wyjąć roladę z zamrażalki, posmarować ją i środek schabu olejem. Roladę wcisnąć do środka schabu i związać go wzdłuż sznurkiem bawełnianym, żeby jajka nie wyszły podczas pieczenia.
przygotowanie schabu cd
Na patelni rozgrzać 8 łyżek oleju i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Schab razem z olejem włożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć naczynie i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 80 minut, co jakiś czas polewać wodą, później powstałym sosem. Po tym czasie odkryć naczynie i piec jeszcze około 30 minut i piec aż schab się zrumieni. Wystudzony schab pokroić w plastry i podawać.
Smacznego!
gusia1000