Sposób przygotowania:
Tabbouleh z komosą ryżową
Komosę ryżową bardzo dokładnie wypłukać w kilku wodach, aż woda przestanie być mętna i przestanie się pienić. Komosę przełożyć do garnka, wlać 1 i 3/4 szklanki wody, zagotować i gotować 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wyłączyć gaz i zostawić garnek pod przykryciem 10-15 minut. W tym czasie ziarna komosy wchłoną całą wodę i będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odstawić do przestygnięcia. Przestudzoną komosę przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Ogórki obrać ze skórki, osunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Pomidory umyć, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Papryczkę chili i cebulę, również pokroić i dodać do sałatki. Dodać oliwę, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i miętę oraz roztarty z solą czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy.