anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Tabbouleh z komosą ryżową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjna sałatka kuchni libańskiej ma w składnikach pszeniczny bulgur, ja zamieniłam go na komosę ryżową. Wyszło pysznie, orzeźwiająco i zdrowo. Świetnie smakuje jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z grilla.

Tabbouleh z komosą ryżową

Składniki:

Tabbouleh z komosą ryżową

 

  • komosa ryżowa / quinoa/ - 1 szk.
  • ogórki sałatkowe – 2 szt.
  • pomidory – 3 szt.
  • mała cebula – 1 szt.
  • papryczka chili – 1 szt.
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • szczypiorek – 1/2 pęczka
  • świeża mięta posiekana – 2 łyżki
  • oliwa - 1/4 szk.
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku

Sposób przygotowania:

Tabbouleh z komosą ryżową
Komosę ryżową bardzo dokładnie wypłukać w kilku wodach, aż woda przestanie być mętna i przestanie się pienić. Komosę przełożyć do garnka, wlać 1 i 3/4 szklanki wody, zagotować i gotować 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wyłączyć gaz i zostawić garnek pod przykryciem 10-15 minut. W tym czasie ziarna komosy wchłoną całą wodę i będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odstawić do przestygnięcia. Przestudzoną komosę przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Ogórki obrać ze skórki, osunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Pomidory umyć, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Papryczkę chili i cebulę, również pokroić i dodać do sałatki. Dodać oliwę, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i miętę oraz roztarty z solą czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Tagi:

quinoa