Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pierś z indyka z quinoa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierś z indyka w sosie szafranowo- grzybowym podana z orzechową komosą ryżową

Pierś z indyka z quinoa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z indyka z quinoa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka z quinoa
Filet z indyka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w niedużą kostkę lub 2 cm paski. Szafran zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku. Komosę ryżową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Grzyby zalewamy szklanką letniej wody, odstawiamy na 10-15 minut. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w talarki lub półtalarki. Przesmażamy na rumiano na połowie oleju rzepakowego, ściągamy na talerz. Wlewamy resztę oleju rzepakowego i podsmażamy dokładnie mięso, lekko solimy, ściągamy na talerz. Na patelnię wlewamy wino. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Dorzucamy namoczone grzyby, dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, dodajemy podsmażone mięso, zalewamy taką ilością wody z moczenia grzybów, aby mięso było tylko lekko zakryte. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Na drugiej patelni podgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy ugotowaną komosę. Smażymy 5 minut, dodajemy posiekane orzechy włoskie i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie i większość płynu odparuje, dodajemy masło i doprawiamy do smaku solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Komosę nakładamy na głęboki talerz, pozostawiając na środku zagłębienie, w które wkładamy mięso. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Kiedyś przygotowywałam w ten sam sposób królika. W weekend chciałam powtórzyć to danie, ale niestety nie mogłam nigdzie kupić odpowiedniego mięsa, więc wypróbowałam z indykiem- z komosą ryżową wyszło równie smaczne :)
Pierś z indyka z quinoa
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w talarki lub półtalarki. Przesmażamy na rumiano na połowie oleju rzepakowego, ściągamy na talerz.
Pierś z indyka z quinoa
Wlewamy resztę oleju rzepakowego i podsmażamy dokładnie mięso, lekko solimy, ściągamy na talerz.
Pierś z indyka z quinoa
Zagotowujemy, dodajemy podsmażone mięso, zalewamy taką ilością wody z moczenia grzybów, aby mięso było tylko lekko zakryte. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut.
Pierś z indyka z quinoa
Na drugiej patelni podgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy ugotowaną komosę. Smażymy 5 minut, dodajemy posiekane orzechy włoskie i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

indyk