wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Tagiatelle z cukinii z sosem curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetne sezonowe danie z dodatkiem żółtej pasty curry - pycha!

Tagiatelle z cukinii z sosem curry

Składniki:

Tagiatelle z cukinii z sosem curry

 

  • Cukinia - ok 600g
  • 3 cebulki dymki z zieloną częścią
  • 0,5 pora
  • 200g filetu z indyka
  • natka pietruszki
  • 5 gniazd makaronu gniazda wstążki pełnoziarnistego (ok 130g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 0,5 szklanki mleczka kokosowego
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Tagiatelle z cukinii z sosem curry
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i odstawić.

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż nas pół, wydrążyć miąższ, pokroić w cienkie długie paski. Podsmażamy na łyżce oleju do momentu aż lekko zmięknie

Por, dymkę, i pietruszkę drobno posiekać, oddzielić zieleninę (pietruszkę i szczypiorek z dymki), pozostałe warzywa podsmażyć na oleju, następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z indyka, przyprawić, smażyć ok 6 minut. Następnie całość zalać mlekiem koksowym, dodać pastę curry i gotować ok 7 minut.

Do gotowego sosu dodać makaron, cukinię i zieleninę, zamieszać, danie gotowe:)