SUPERPRZEPIS

Tagliatelle z kurczakiem i porem

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tagliatelle z kurczakiem i porem Więcej zdjęć (5)

Makaron z kurczakiem oraz porem w pysznym sosie śmietankowym to prosty i szybki obiadek. Dla podkręcenia smaku polecam dodać kilka kaparów.

Składniki:

Tagliatelle z kurczakiem i porem

 

  • 400 g makaronu, u mnie tagliatelle nidi
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 150 g pora ( biała i jasnozielona część )
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • sól,pieprz
  • olej kokosowy
  • kapary
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z kurczakiem i porem
Pierś pokroić w średnią kostkę, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę a pora w pół plastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć kurczaka, krótko aby tylko zmienił kolor.

Mięso przełożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojonego pora.

Smażyć chwilę aby por zmiękł. Gdy por już zmięknie dodać wcześniej podsmażonego kurczaka i całość zalać śmietanką.

Zagotować i gotować aż sos zgęstnieje, do smaku doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente i dobrze osączyć. Przełożyć do gorącego sosu i wymieszać.

Nałożyć na talerze, oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i udekorować kilkoma kaparami.
Tagliatelle z kurczakiem i porem
Cebulę pokroić w drobną kostkę a pora w pół plastry.
Tagliatelle z kurczakiem i porem
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć kurczaka, krótko aby tylko zmienił kolor. Mięso przełożyć na talerz.
Tagliatelle z kurczakiem i porem
Na tej samej patelni zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojonego pora. Smażyć chwilę aby por zmiękł.
Tagliatelle z kurczakiem i porem
Gdy por już zmięknie dodać wcześniej podsmażonego kurczaka i całość zalać śmietanką. Zagotować i gotować aż sos zgęstnieje, do smaku doprawić solą i pieprzem.