SUPERPRZEPIS

Bazyliowe tagliatelle z sosem cukiniowym

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Bazyliowe tagliatelle z sosem cukiniowym Więcej zdjęć (8)

Odkąd zaopatrzyłam się w maszynkę do makaronu, robię je minimum raz w tygodniu. Zapraszam na bazyliowe tagliatelle z sosem cukiniowym. Syte i bardzo smaczne.

Składniki:

Bazyliowe tagliatelle z sosem cukiniowym

Makaron:

Sos:

Dodatkowo:

  • kilka listków świeżej bazylii
  • ok. 10 dkg sera mozzarelli

Sposób przygotowania:

Bazyliowe tagliatelle z sosem cukiniowym

Makaron:

Mąkę przesiewamy, robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajka, dodajemy olej, sól oraz posiekane drobno liście bazylii. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy.

Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy za pomocą wałka lub specjalnej wałkownicy (przystawka do robienia lasagne).

Rozwałkowane cienko ciasto z każdej strony oprószamy mąką po czym zwijamy w rulon i siekamy na ok 6mm paseczki.

Możemy również użyć maszynki do makaronu tagliatelle. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Sos:

Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Całość ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oleje, dodajemy posiekany drobno czosnek. Rumienimy. Zasypujemy startą cukinią i dusimy na wolnym ogniu.

Mleko kokosowe mieszamy ze śmietanką, dodajemy 2 łyżki miękkiej cukinii z patelni. Przelewamy do reszty i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą chili. Mieszamy z bazyliowym tagliatelle.

Każdą porcję posypujemy startą drobno mozzarellą.

Blog: Kuchnia w Czekoladzie

Bazyliowe tagliatelle z sosem cukiniowym
Bazyliowe tagliatelle z sosem cukiniowym
Bazyliowe tagliatelle z sosem cukiniowym
Bazyliowe tagliatelle z sosem cukiniowym
Bazyliowe tagliatelle z sosem cukiniowym
Bazyliowe tagliatelle z sosem cukiniowym
Bazyliowe tagliatelle z sosem cukiniowym