Sposób przygotowania:
Bazyliowe tagliatelle z sosem cukiniowymMakaron:
Mąkę przesiewamy, robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajka, dodajemy olej, sól oraz posiekane drobno liście bazylii. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy.
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy za pomocą wałka lub specjalnej wałkownicy (przystawka do robienia lasagne).
Rozwałkowane cienko ciasto z każdej strony oprószamy mąką po czym zwijamy w rulon i siekamy na ok 6mm paseczki.
Możemy również użyć maszynki do makaronu tagliatelle. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Sos:
Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Całość ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oleje, dodajemy posiekany drobno czosnek. Rumienimy. Zasypujemy startą cukinią i dusimy na wolnym ogniu.
Mleko kokosowe mieszamy ze śmietanką, dodajemy 2 łyżki miękkiej cukinii z patelni. Przelewamy do reszty i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą chili. Mieszamy z bazyliowym tagliatelle.
Każdą porcję posypujemy startą drobno mozzarellą.
Blog: Kuchnia w Czekoladzie