mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Mielone z dorszem z ryżem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Obiad prosty,lekki i zdrowy. Polecam klopsiki z dorsza bo są naprawdę dobre. Nawet osoby które nie przepadają za rybami mogą się do nich przekonać bo mają sporo dodatków innych.

Mielone z dorszem z ryżem i pieczarkami

Składniki:

Mielone z dorszem z ryżem i pieczarkami

 

 

  • pozostałe:
  • bułka tarta do obtoczenia
  • natka pietruszki
  • 1 pomidor
  • 1 garść rukoli
  • 1 marchewka
  • olej

Sposób przygotowania:

Mielone z dorszem z ryżem i pieczarkami

ETAP 1:

Mielone z dorszem z ryżem i pieczarkami
ryba obrana ze skóry pokrojona drobno dodany ryż ugotowany

Ryż przekładam do garnka i gotuję zgodnie z informacją na opakowaniu. Dorsza filet obieram ze skóry, pozbawiam ości jeżeli są i kroję drobno i blenduję.

ETAP 2:

Mielone z dorszem z ryżem i pieczarkami
pieczarki myję drobno kroję dodaję do ryby

Do miski przekładam ugotowany i zimny ryż, dodaję dorsza. Pieczarki kroję drobno i też dodaję.

ETAP 3:

Mielone z dorszem z ryżem i pieczarkami
do farszu dodaję jajko bułkę marchewkę startą

Bułkę moczę w mleku i odsączam mocno, dodaję do ryby razem z jajkiem. Marchewkę obieram i ścieram na tarce.

Wszystko mieszam, doprawiam , solą, pieprzem.

ETAP 4:

Mielone z dorszem z ryżem i pieczarkami
z ryby uformowane kulki przed smażeniem na patelni

Formuję nieduże kulki , obtaczam w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Podaję z ryżem, rukolą, marchewką.