Sposób przygotowania:
Drobiowe sakiewki z tagliatelle z naleśników
Piersi umyć, osuszyć i pokroić na średnie plastry (3 - 4 z połówki piersi). Do miseczki wlać 3 łyżki oleju, dodać kurkumę, cynamon, paprykę, imbir oraz tymianek, estragon, sól i pieprz. Wymieszać. Każdy plaster piersi rozbić delikatnie i natrzeć marynatą. Odstawić na 15 min. do lodówki. Mozarellę pokroić na tyle plastrów ile mamy kawałków mięsa. Liść pora pokroić w cieniutkie paseczki po długości. Na plastrze mięsa ułożyć ser i śliwkę, brzegi mięsa zebrać i związać paseczkiem z pora w tzw. sakiewkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła. Wszystkie sakiewki ułożyć na patelni i przykryć pokrywką, smażyć 10 - 12 minut. W tym czasie każdy naleśnik zawinąć w rulon i pokroić w centymetrowe kawałki. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć paski z naleśników dodając łyżkę sosu sojowego. Zdjąć z ognia patelnię z naleśnikami i dodać sok z limonki i bazylię, jeszcze raz wszystko wymieszać. Na talerz wyłożyć porcję tagliatelle z nalesników i obok ułożyć sakiewki. Polać sosem powstałym przy smażeniu mięsa.
zbysiowa