SUPERPRZEPIS

Drobiowe sakiewki z tagliatelle z naleśników

  • 1
  • lenian
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Drobiowe sakiewki z tagliatelle z naleśników Więcej zdjęć (4)

Drobiowe sakiewki z tagliatelle z naleśników

Składniki:

Drobiowe sakiewki z tagliatelle z naleśników

 

 

Sposób przygotowania:

Drobiowe sakiewki z tagliatelle z naleśników
Piersi umyć, osuszyć i pokroić na średnie plastry (3 - 4 z połówki piersi). Do miseczki wlać 3 łyżki oleju, dodać kurkumę, cynamon, paprykę, imbir oraz tymianek, estragon, sól i pieprz. Wymieszać. Każdy plaster piersi rozbić delikatnie i natrzeć marynatą. Odstawić na 15 min. do lodówki. Mozarellę pokroić na tyle plastrów ile mamy kawałków mięsa. Liść pora pokroić w cieniutkie paseczki po długości. Na plastrze mięsa ułożyć ser i śliwkę, brzegi mięsa zebrać i związać paseczkiem z pora w tzw. sakiewkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła. Wszystkie sakiewki ułożyć na patelni i przykryć pokrywką, smażyć 10 - 12 minut. W tym czasie każdy naleśnik zawinąć w rulon i pokroić w centymetrowe kawałki. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć paski z naleśników dodając łyżkę sosu sojowego. Zdjąć z ognia patelnię z naleśnikami i dodać sok z limonki i bazylię, jeszcze raz wszystko wymieszać. Na talerz wyłożyć porcję tagliatelle z nalesników i obok ułożyć sakiewki. Polać sosem powstałym przy smażeniu mięsa.
Drobiowe sakiewki z tagliatelle z naleśników
Przygotować marynatę z oleju i przypraw
Drobiowe sakiewki z tagliatelle z naleśników
Każdy plaster piersi rozbić delikatnie i natrzeć marynatą.
Drobiowe sakiewki z tagliatelle z naleśników
Na plastrze mięsa ułożyć ser i śliwkę, brzegi mięsa zebrać i związać paseczkiem z pora