AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Tagliatelle z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Makaron Tagliatelle z pieczarkami w sosie ze śmietany i sera pleśniowego.

Tagliatelle z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tagliatelle z pieczarkami

 

  • 400 g pełnoziarnistego makaronu Tagliatelle
  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 średnie cebule
  • 100 g sera Lazur srebrzystego
  • ok. 150 g śmietany 30%
  • odrobina soli i pieprzu
  • pęczek grubego szczypioru
  • masło lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z pieczarkami
Makaron Tagliatelle gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie szykujemy sos. Cebulę kroimy na półplasterki i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy do niej pieczarki pokrojone na plasterki i smażymy około 10-15 minut, aż odparuje nadmiar płynu. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy śmietanę i ser pleśniowy pokrojony na kosteczkę. Dokładnie mieszamy i dodajemy drobno pokrojony szczypior. Makaron odcedzamy, rozkładamy porcjami na talerze ( z tych proporcji wychodzi ok. 4-5 porcji ). Polewamy sosem, wierzch posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem i dekorujemy kosteczkami sera pleśniowego ( nie jest to konieczne- jeżeli dajemy na wierzch ser- wtedy musimy mieć dodatkową porcję oprócz tej podanej w składnikach ). SMACZNEGO :)
Tagliatelle z pieczarkami
Cebulę pokrojoną na półplasterki podsmażamy na tłuszczu.
Tagliatelle z pieczarkami
Dodajemy pieczarki pokrojone na plasterki i smazymy, aż odparuje nadmiar soku.
Tagliatelle z pieczarkami
Makaron pełnoziarnisty Tagliatelle gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Tagliatelle z pieczarkami
Do przesmażonych pieczarek z cebulą dodajemy śmietanę i ser plesniowy.

Tagi:

makaron sery ser