Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Tagliatelle z warzywami i łososiem w winnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Odrobina słonecznych Włoch na polskim talerzu, czyli makaron tagliatelle z chrupiącymi warzywami i łososiem w winnym sosie. Danie pyszne, aromatyczne i sycące.

Tagliatelle z warzywami i łososiem w winnym sosie

Składniki:

Tagliatelle z warzywami i łososiem w winnym sosie

 

  • makaron tagliatelle- 150 g
  • fasolka szparagowa żółta Hortex- 200 g
  • cukinia- 1 mała
  • cebula- 1 mała
  • marchew- 1 mała
  • pomidorki koktajlowe- 180 g
  • filet z łososia- 250 g
  • wino białe- 1 szklanka
  • oliwa z oliwek- 6 łyżek
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, suszone pomidory- do smaku

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z warzywami i łososiem w winnym sosie
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, a następnie dodać pokrojoną w plastry cukinię, zamrożoną fasolkę szparagową oraz marchewkę. Podsmażyć około 2 minut, zalać winem i gotować na wolnym ogniu, aż do odparowania wina. W międzyczasie ugotować al dente makaron. Dodać makaron, pomidorki koktajlowe, doprawić i całość wymieszać. Na małej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć- przyprawionego solą oraz pieprzem- łososia z dwóch stron, po 2 minuty na każdej ze stron. Na talerzu ułożyć porcję makaronu oraz plastry łososia. Smacznego!