jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tagliatelle z serem i karmelizowanymi truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Makaron z serem i truskawkami to danie, które smakuje pysznie i które pewno każdy zna z dzieciństwa. W sezonie truskawkowym nie ma bowiem nic lepszego.

Tagliatelle z serem i karmelizowanymi truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tagliatelle z serem i karmelizowanymi truskawkami

SKŁADNIKI

  • 400 gram makaronu (tagliatelle),
  • 0,75 litrowa miseczka truskawek,
  • 250 gram sera białego,
  • Ok 7 dag masła,
  • 2-3 łyżki miodu (ilość według uznania),
  • Cynamon do smaku,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Stokrotki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z serem i karmelizowanymi truskawkami

ETAP 1

Tagliatelle z serem i karmelizowanymi truskawkami
ugotowany makaron odcedzamy

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy.

ETAP 2

Tagliatelle z serem i karmelizowanymi truskawkami
masło rozpuszczamy na patelni

Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich szypułki i przekrawamy na połowy.
Na patelni rozpuszczamy masło.

ETAP 3

Tagliatelle z serem i karmelizowanymi truskawkami
do masła dodajemy truskawki

Do roztopionego dajemy miód. Gdy składniki się połączą dodajemy truskawki.

ETAP 4

Tagliatelle z serem i karmelizowanymi truskawkami
truskawki podgrzewamy do miękkości

Całość podgrzewamy do momentu jak owoce puszczą sok i delikatnie zmiękną.

ETAP 5

Tagliatelle z serem i karmelizowanymi truskawkami
ser łączymy z makaronem

Między czasie ugotowany makaron łączymy z serem i cukrem waniliowym. Tak przygotowany porcjujemy na talerze. Po porcjowany polewamy powstałym truskawkowym sosem, posypujemy cynamonem do smaku, dekorujemy i podajemy.