Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Tajszczyzna,, po rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Został mi kawałek indyka z rosołu. A z ostatnich zakupów gotowe przyprawy z kuchni tajskiej.

,,Tajszczyzna,, po rosole Więcej zdjęć (5)

Składniki:

,,Tajszczyzna,, po rosole

 

  • 1-2 ,,pałki" ze skrzydła kurczaka ugotowane w rosole
  • 10 dag ryżowego makaronu Tagliatelle
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka Tom Kha Paste
  • 2 łyżki masła
  • 10 plasterków ogórka ( bez obierania)
  • 4 duże rzodkiewki
  • 4 łyżki pokrojonej dymki lub młodego szczypioru

 

Sposób przygotowania:

,,Tajszczyzna,, po rosole
Zagotować wodę z1/2 łyżeczki soli i kurkumą. Wrzucić makaron ryżowy. Trzymać na gazie 2 minuty. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut. Na patelni rozgrzać masło . Obsmażyć ( do zeszklenia) plastry ogórka. Zdjąć na chwile z patelni. Wrzucić pokrojone najpierw w plasterki a potem w paseczki rzodkiewki. Obsmażyć podobnie jak ogórki. Również zdjąć z patelni. Obsmażyć mięso. Włożyć przyprawę Tom Kha Paste. Wymieszać. Wrzucić ogórki i rzodkiewki. Odcedzić makaron. Podawać posypane pokrojoną dymką. * może być inne gotowane mięso **resztę przyprawy można trzymać zamrożoną- ja potem odłamuję tyle ile mi potrzeba jeśli nie zużywam całości
,,Tajszczyzna,, po rosole
Wrzucic w osoloną wrząca wodę z kurkumą makaron ryżowy- trzymać chwilę i odcedzić
,,Tajszczyzna,, po rosole
Zeszklić na maśle plasterki ogórka nie obieranego ze skórki
,,Tajszczyzna,, po rosole
Zeszklić na maśle pokrojoną w paseczki rzodkiewkę
,,Tajszczyzna,, po rosole
Obsmażyc na maśle mieso z indyka - dodać przyprawę Tom Kha Paste