Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Talarki ze skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Małe okrągłe kluseczki smakiem przypominające....

Talarki ze skwarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Talarki ze skwarkami

 

Sposób przygotowania:

Talarki ze skwarkami
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie za suche wyrabiamy tak długo aż konsystencja będzie plastyczna i podatna na obróbkę. Wykładamy ciasto na blat posypany mąką i rozpłaszczamy na placek grubości około 0,5 cm, a następnie wierzch posypujemy również mąką. Bierzemy kieliszek i wykrawamy kółka, dzięki ,mące na wierzchu nie będą nam się krążki kleić do kieliszka. Wrzucamy na gotująca się wodę i gotujemy około 5 min od wypłynięcia. Gotowe wyjmujemy i pozwalamy im chwilę odpocząć, jeszcze ciepłe polewamy tłuszczem ze skwarkami z wytopionego boczku.
Talarki ze skwarkami
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i wyrabiamy elastyczną masę.
Talarki ze skwarkami
Rozpłaszczamy i obficie posypujemy mąką.a następnie wycinamy kółka.
Talarki ze skwarkami
Boczek kroimy dość drobno i wysmażamy do momentu aż powstaną chrupiące skwarki.

Tagi:

jajko jajka