Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczane z kiełbasą i twarogiemKluski ziemniaczane 1
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach.
Kluski ziemniaczane 2
Przekładamy je na sitko. Odciskamy nadmiar soku.
Kluski ziemniaczane 3
Do ziemniaków dodajemy szczyptę soli, mąkę i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy podłużny wałek.
Za pomocą noża tniemy kluski i wrzucamy bezpośrednio na wrzątek. Gotujemy ok. 4-5 minut od momentu wypłynięcia.
Kluski ziemniaczane 4
Kiełbasę kroimy w kostkę.
Kluski ziemniaczane 5
Cebulę obieramy z łupin i także kroimy w kostkę. Przesmażamy na patelni razem z kiełbasą na rumiano. Kluski wykładamy na talerze.
Posypujemy kiełbasą z cebulą. Na wierzch wykładamy pokruszony twaróg. Ozdabiamy natką pietruszki.
Magdalena88
robaczek