Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Kluski ziemniaczane z kiełbasą i twarogiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski i ziemniaki. Najlepiej więc to połączyć. Kluski wyszły wyśmienite. Polecam gorąco!

Kluski ziemniaczane z kiełbasą i twarogiem

Składniki:

Kluski ziemniaczane z kiełbasą i twarogiem

 

  • 2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 30 dag mąki żytniej
  • 2 jajka
  • sól
  • 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 25 dag twarogu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane z kiełbasą i twarogiem

Kluski ziemniaczane 1

Kluski ziemniaczane z kiełbasą i twarogiem
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach.

Kluski ziemniaczane 2

Kluski ziemniaczane z kiełbasą i twarogiem
Przekładamy je na sitko. Odciskamy nadmiar soku

Przekładamy je na sitko. Odciskamy nadmiar soku.

Kluski ziemniaczane 3

Kluski ziemniaczane z kiełbasą i twarogiem
Z ciasta formujemy podłużny wałek i tniemy za pomocą noża kluski

Do ziemniaków dodajemy szczyptę soli, mąkę i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy podłużny wałek.

Za pomocą noża tniemy kluski i wrzucamy bezpośrednio na wrzątek. Gotujemy ok. 4-5 minut od momentu wypłynięcia.

Kluski ziemniaczane 4

Kluski ziemniaczane z kiełbasą i twarogiem
Kiełbasę kroimy za pomocą noża w średnią kostkę

Kiełbasę kroimy w kostkę.

Kluski ziemniaczane 5

Kluski ziemniaczane z kiełbasą i twarogiem
Cebulę kroimy w kostkę

Cebulę obieramy z łupin i także kroimy w kostkę. Przesmażamy na patelni razem z kiełbasą na rumiano. Kluski wykładamy na talerze.

Posypujemy kiełbasą z cebulą. Na wierzch wykładamy pokruszony twaróg. Ozdabiamy natką pietruszki.